Advent

28-11-11
Gisteren was het de eerste advent, het eerste van de 4 kaarsjes is aan.
Volgens de vertellingen gingen Maria, Jozef en het ezeltje 4 zondagen voor kerstmis op weg naar Jeruzalem.
Ik ben niet kerkelijk en niet gelovig in die zin van het woord, maar hecht wel veel waarde aan rituelen en symbolen, vooral in deze tijd van het jaar.
Alles wordt stil, de natuur en de mensen, de uitbundigheid van de zomer is echt verdwenen, alles is in rust tot het licht weer terugkeert met kerst/het midwinterfeest. Het wordt niet gemakkelijk gemaakt zo met de gekte van sinterklaas en dus vraagt het veel.
Deze adventsperiode is voor mij extra bijzonder, in het midden gemarkeerd door een ingreep aan mijn lijf die mijn kwaliteit van leven aanzienlijk zal verbeteren. Althans, dat is het plan. Deze keer word ik gedwongen me voornamelijk met mijzelf bezig te houden, iets waar ik eigenlijk meer tegenop zie dan tegen de hele ingreep.
We weten niet wat ik de eerste weken daarna allemaal wel en niet kan, dus we zien het wel, maar nu de adventstijd is begonnen, ontwikkeld zich in mij toch de vurige wens dat ik op kerstavond in staat zal zijn het kerstspel op school bij te wonen. Het is voor ons de afsluiter van advent, daarna gaan we naar huis, doen de houtkachel aan (de enige keer in het jaar), doen voor het eerst de lampjes aan in de kerstboom en eten eigen gebakken broodjes met kip. Ik geniet altijd van dat moment en moet zeggen dat dat eigenlijk ook al wel genoeg kerst is, daarna mag het wel afgelopen zijn van mij, kerst zelf doet me weinig.
Maar eerst advent: stil worden en wachten op die ene ochtend, die altijd rond deze tijd is, waarop je 's ochtends vroeg buiten komt, je ineens de stilte opmerkt, je je adem ziet, je de vrieskou voelt en slechts een enkele vogel zingt.


Al die weken reist het gezelschap door ons huis, met als startpunt de klok van mijn moeder.
De eerste week is de week van de steen, de tweede week de planten, derde week de dieren en de vierde week de mensen.

Het opbouwen van de stal is begonnen, maar het begint heel rustig: een rood onderkleed, een blauw bovenkleed, sterren, een engel en stenen. 
Mijn stal staat bol van de bijzondere dingen: de prachtige bogen die ik ooit bij Keet kocht op een markt, de houten ster-lamp die ik op marktplaats vond, de speksteen die Birgit en Matthijs iedere zomer weer schuren en polijsten, de stenen die door hen ooit in het bos geraapt werden, de kristallen die ik mezelf eindelijk eens gunde, het kristal waar een kaarsje in kan, gekregen van een moeder als dank voor het vele oppassen, de steen die de kleuterjuf opraapte in Frankrijk tijdens haar half jaar durende wandeltocht, de ster met kristal die ik kreeg van iemand voor wie ik een engel had gewikkeld net als de mijne en mijn eigen engel, ik vind haar zo prachtig, maar ze kwam uit mijn handen als totale verrassing. Minstens zo bijzonder is de ster die zij draagt: Birgit vond hem ooit op het schoolplein, helemaal gekrast, maar de grootste schat die zij, toen peuter, ooit had gevonden.  

Zo komen er iedere week weer kleine dingen bij, dingen die ik in de loop van de jaren verzameld heb...
 
Bij mijn advents'krans' een 'zie je dat ik vroeger een prachtige boom was'-kandelaar, die ik ooit kocht in de biobus, gemaakt door bewoners van de Zwanenhoeve. Erbij wat takken van de conifeer en mijn blauwe sterrenketting: gekocht voor mijn allereerste kerstboom met blauwe ballen, 20 (!!!) jaar geleden alweer. 

Een prachtig boek om in deze tijd met de kinderen te lezen is 'Het licht in de lantaarn'een adventskalender in verhalen van Georg Dreissig.

Ik wens een ieder een fijne adventstijd.

8 opmerkingen:

 1. Wauw, wordt er stil van.
  Prachtig verhaal en het ziet er allemaal zo mooi uit.
  Sterkte met wat er gaat gebeuren.

  Groet, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben even gaan zitten voor je mooie verhaal. Wat is het toch eigenlijk een bijzonder tijd de "advent". Een erg mooi tafereel. We spreken elkaar weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind je verhaal bij de foto's heel indrukwekkend.
  Een prachtig gebruik van dit alles. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jouw verhaal maakt al een rustpuntje in deze drukke maand, ik vind het een hele mooi kerststal vooral omdat het een heel eigen verhaal met zich meebrengt , je engel is prachtig en ik wens je veel sterkte om jezelf de rust te geven die je straks nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt inderdaad prachtige spullen bij elkaar verzameld! Wat een mooie stal heb je!
  Groetjes Severine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi adventverhaal en ik wil je sterkte wensen met de ingreep.
  Altijd vervelend als er iets moet gebeuren, ik wens je een spoedig herstel zodat je ook kunt genieten van het kerstspel.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. A beautiful angel and table setting, cheers Marie

  BeantwoordenVerwijderen