Een stukje geschiedenis...

21-10-11

In de tijden dat ik begon met poppen maken was Birgit 1,5: mijn eerste pop was een soort kaboutermeisje voor haar. Helemaal met de hand genaaid, want achter de naaimachine, daar had ik geen kaas van gegeten. (Ooit had mijn moeder mij als pup willen leren hoe je met een naaimachine omgaat met als enige resultaat dat er rook uitkwam!)
Eef heette Birgits pop, de naam niet helemaal zelf gekozen, maar ze was mijn eerste en dus een Eva had ik bedacht.
 
Eef is jarenlang Birgits steun en toeverlaat geweest, ze ging waar Birgit ging. In de loop der jaren heeft ze al menig maal plastische chirurgie ondergaan: een neuscorrectie (mijn poppen hebben nu zelden een neus, daar slijt de tricot heel hard) of een liposuctie (de wol vervilt uiteindelijk: openmaken en opnieuw vullen).
Ze heeft de tand des tijds doorstaan: Birgit is nu 8 jaar ouder, pakte net voor mij Eef, die inmiddels niet meer in haar bed te vinden is, en zegt: 'goh mam, ik heb nog nooit gezien dat ze roze haar heeft!' Eef was gewoon Eef.

Maar met Eef maken was ik natuurlijk niet klaar, ik kreeg eigenlijk eerder de smaak te pakken. Ik ben zelf aan de slag gegaan, kreeg de oude naaimachine van mijn moeder en maakte me dat ook eigen. Omdat ik eigenlijk nooit wist hoe je haren moest maken en niet iedere pop een muts heeft, ging ik op poppencursus, heel gezellig!

Toen Birgit en Matthijs eenmaal helemaal voorzien waren, was ik nog steeds niet klaar: ik wilde er meer mee gaan doen en zo is 6 jaar geleden 't Knuffelpopje ontstaan, genoemd naar de knuffel die ik op dat moment het meeste maakte. In het begin verkocht ik bijna alleen knuffels en vooral via Marktplaats, met prijzen bepalen deed ik maar wat, het moest vooral niet te duur zijn.

Later ging ik ook grotere poppen maken en verkopen, ook daarvoor moest een prijs bepaald worden en zo struinde ik internet af, op zoek naar soortgelijke poppen. Daar kwam ik prijzen tegen van vaak boven de 100-150 euro. Daar schrok ik een beetje van: de poppen zijn het zeker waard, maar zou ik zo'n uitgave doen voor mijn eigen kind? Mijn antwoord was 'nee'.
Mijn motto werd: 'Ik gun ieder kind zo'n pop!' Mijn ijkpunt werd de babyborn, toen 40 euro (nu volgens mij soms nog): het feit dat een babyborn goedkoper was, mocht geen reden zijn om mijn pop niet te kopen. Zo haal ik mijn materiaalkosten eruit en geef mezelf de kans te investeren in een grotere diversiteit aan materialen.

Soms valt het mensen op en krijg ik vragen:
Zijn de poppen van mindere kwaliteit? Zijn de stoffen van mindere kwaliteit?
Het antwoord daarop is voor beiden nee.
Ik werk met de grootst mogelijke zorg en veel plezier aan iedere pop die ik maak. Dat maakt ze niet perfect, want het blijft natuurlijk handwerk.
De materialen waarmee ik werk, worden ook met zorg uitgekozen.
Bijvoorbeeld de tricot die ik gebruik: deze is van goede kwaliteit en 100% katoen. Ik kijk wel eens rond op andere plekken en ben ook op zoek geweest naar biologische tricot, maar ik vind hem te dun, dat slijt sneller en het blijft natuurlijk een pop die intensief gebruikt moet kunnen worden.
De meeste nicky velours die ik gebruik is ook van 100% katoen en gifvrij geverfd. Het geldt niet voor alle kleuren die ik heb: bijvoorbeeld paars is niet gifvrij geverfd beschikbaar.
De katoen voor de kleertjes, daarvan zijn sommige 100% biologisch en sommigen zijn gewoon lapjes van de markt, maar altijd 100% katoen.
De wol voor de haartjes is (behalve de stekeltjes wol) altijd 100% wol, de krulletjeswol is 100% mohair. 
De wol die ik gebruik om te breien is over het algemeen een biologisch plantaardig geverfd wol/zijde mengsel. Een enkele keer haal ik wol in de winkel hier: een speciale kleur (bijvoorbeeld de kleertjes voor Knoest en Annemoon), een andere dikte of materiaal. Dat is niet altijd 100% wol, dat vind ik eigenlijk heel jammer, maar het is er gewoon niet altijd en soms wil het oog ook wat.

De prijzen zijn nauwelijks veranderd, ondanks dat de materialen in de afgelopen jaren flink in prijs gestegen zijn, maar ik gun nog steeds ieder kind een stoffen pop, die warm aanvoelt, heerlijk (en natuurlijk!) ruikt en (een enkele uitzondering daar gelaten) gemaakt is van uitsluitend natuurlijke materialen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal en heel herkenbaar.

  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om te lezen! En leuk om Eef te zien, ik snap dat Birgit dol op haar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant om iets van jouw geschiedenis te lezen, het spreekt me enorm aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En wat ben ik blij binnekort samen met jou een pop voor mijn meiske te gaan maken!

  BeantwoordenVerwijderen